Bedrijfsbezoek Jan Reek | Jan Vreeker


Jan en Lizet Vreeker ontvingen ons in de showroom waarna we de koffie en thee een presentatie te zien en horen kregen over de geschiedenis en werkzaamheden van Vreeker en Reek.

Het bleek een zeer veelzijdig spectrum aan werkzaamheden te zijn: van het bouwen van een geheel natuurstenen huis in Bergen tot het aanleggen van een bank rond het beeld van Vondel in het Vondelpark in Amsterdam. Interessant waren ook de beelden en uitleg van werkzaamheden in begraafplaatsen. Dat is werken in een ‘porceleinkast’, de ruimte op een begraafplaats is zeer beperkt. Zoon Antoon heeft dan ook een machine ontwikkeld die niet breder is dan 90 centimeter (de paden op een begraafplaats zijn niet breder dan een meter) om drainage te kunnen aanleggen.

Vervolgens een rondleiding; eerst naar buiten. Daar liggen ruwe blokken natuursteen, waarvoor Jan Reek zelfs naar Mongolië afreist om de juiste kwaliteit uit te kiezen. Daarna de fabriek in. We werden eerst verrast door een enorm zaagblad die een plakje van een blok aan het snijden was; 1,5 centimeter per snijregel. Daarna machines gezien die zoeten en polijsten, of met behulp van water vormen snijden in steen. Uiteraard toonde Jan ook hoe mechanisch de tekst in een grafsteen wordt gestraald.

Kortom, een prachtig familiebedrijf met gepassioneerde mensen aan het roer.